< Ga terugCampagne ‘blijf uit de rook’

In opdracht van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost ontwikkelde Goed Werk Communicatie een publiekscampagne met een opvallend herkenbaar creatief concept om een belangrijke boodschap te verspreiden: blijf uit de rook.


In Nederland breekt zo’n 100 keer per dag brand uit, waarbij altijd rook vrijkomt. Veel mensen in de buurt van een brand ondernemen geen actie, of erger nog: ze gaan kijken! Met de campagne ‘Blijf uit de rook’ wil de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost voorkomen dat mensen schadelijke rook inademen. Rook door brand is altijd gevaarlijk.

De propositie is eenvoudig: blijf uit de rook. Goed Werk heeft daarom een even eenvoudig concept ontwikkeld, passend binnen het budget van de Veiligheidsregio. Het creatieve concept maakt gebruik van het simpele maar welbekende ‘exit-figuurtje’ van nooduitgang bordjes. Dit figuurtje speelt als held de hoofdrol in alle communicatiemiddelen. De eenvoudige doch serieuze boodschap is omkleed met humor, waardoor een vrolijke en daarmee laagdrempelige tone-of-voice ontstaat. De campagne is door het slimme gebruik van dit herkenbare figuurtje krachtig door haar eenvoud.

De kick-off van de campagne bestaat uit een persmoment op het Piazza Center te Eindhoven, waar de Brandweer Brabant-Zuidoost met groot materieel is uitgetrokken om clean graffiti aan te brengen. De komende maanden wordt de boodschap van de Veiligheidsregio met name via sociale media gecommuniceerd. Er is sterk ingezet op een Facebook- en Twittercampagne. Centraal hierin staan drie animaties, die via deze kanalen gepromoot worden naar een brede doelgroep. Daarnaast zet Goed Werk een online bannercampagne in via lokale websites en stopperadvertenties via lokale weekbladen. Alle brandweerkorpsen in de regio Zuidoost-Brabant hebben een mal ontvangen waarmee zij clean graffiti kunnen aanbrengen op het wegdek in verschillende gemeentes. De blusvoertuigen van deze korpsen zijn inmiddels voorzien van stickers. Intern is print en emailing ingezet om alle medewerkers van de Veiligheidsregio te informeren over de campagne. Alle outdoor, on- en offline communicatiemiddelen verwijzen naar een microwebsite in de vorm van een infographic, waar alle informatie is weergeven over wat te doen bij rook.

Opdracht: Overheidscommunicatie | Publiekscampagne
Klant: Veiligheidsregio Zuid Oost Brabant
Jaar: 2017
Contact formulier

Goed Werk Communicatie

Kennedy Business Center
Kennedyplein 101 
5611ZS Eindhoven

040 2961909  
info@goedwerk.com